Nieuws

Via deze rubriek houden wij je op de hoogte over de voortgang van de verschillende onderdelen van het PASEMECO project.

nieuws:
1 dec. 2020
Pasemeco afgerond
Het Pasemeco project is per december 2020 gestopt, maar de integratie van onderwijs over palliatieve zorg gaat door. Samen met experts in palliatieve zorg en onderwijs, beleidsmakers, docenten, studenten én patiënten is hard gewerkt om ervoor te zorg dat palliatieve zorg de plek in het geneeskunde onderwijs krijgt die het verdient.
3 nov. 2020
Geslaagd Pasemeco-symposium HOOP 2020
Op 8 oktober 2020 vond het symposium HOOP: Hulp bij Onderwijs Over Palliatieve zorg plaats. Online, zodat artsen, docenten en andere betrokkenen bij het medisch onderwijs elkaar op veilige wijze konden ontmoeten en ervaringen konden uitwisselen.  
19 jun. 2020
Toolbox ondergebracht bij Palliaweb
De Pasemeco toolbox heeft deze maand een nieuw thuis gekregen bij Palliaweb. Bovendien is ze samengevoegd met de toolbox van EDUPAL. Daarmee is een rijkdom aan onderwijsmateriaal over palliatieve zorg voor wo(+), hbo en mbo vanaf nu op één plek beschikbaar.
2 apr. 2020
Handreiking online onderwijsmateriaal palliatieve zorg
Pasemeco biedt artsen en docenten in het medisch onderwijs een handreiking met materialen op het vlak van palliatieve zorg die in het online onderwijs te gebruiken zijn.  
11 feb. 2020
Tijdelijke vacature: arts-onderzoeker/postdoc
Maastricht University is op zoek naar een arts-onderzoeker/postdoc als projectleider voor het Pasemeco-project. Het betreft een tijdelijke functie van 1-3-2020 tot 1-12-2020 voor 32 uur per week.
21 jan. 2020
Workshop onderwijs over palliatieve zorg
Dát palliatieve zorg een plek verdient in het onderwijs, is steeds vanzelfsprekender. Maar hoe pak je dat als docent aan? Op 11 maart verzorgen Edupal en Pasemeco in Maastricht een kosteloze workshop voor docenten in het medisch en verpleegkundig onderwijs.
26 nov. 2019
Waardevolle congresdagen
In zowel Rotterdam als Antwerpen vonden in november 2019 congressen plaats waar palliatieve zorg volop in de belangstelling stond, ook in het onderwijs. Pasemeco gaf bij beide acte de présence en leverde een inhoudelijke bijdrage.
15 nov. 2019
De werkelijkheid in close-up
De documentaire Contact is speciaal gemaakt voor onderwijs aan (aankomend) artsen en biedt een bijzondere inkijk in het sterfbegeleidingsproces. De makers volgden een huisarts in zijn begeleiding van een patiënte in de laatste levensfase. Pasemeco leverde een inhoudelijke bijdrage aan de film en de bijbehorende handleiding voor een onderwijsworkshop
24 sep. 2019
Diversiteit en palliatieve zorg
Tijdens het NVMO congres 2019 in Rotterdam verzorgt Pasemeco samen met experts van Pharos en Radboudumc een workshop over diversiteit in palliatieve zorg. Hoe bereid je aankomend artsen hierop voor?
20 sep. 2019
Artikel in Medisch Contact: 'Palliatieve zorg hoort in het curriculum'
Een arts moet nooit zeggen: ‘We kunnen niets meer voor u doen’. Dit is de ondertitel van een artikel in Medisch Contact, dat in augustus 2019 werd gepubliceerd. Het artikel gaat over de inbedding van palliatieve zorg in de geneeskunde curricula en over het Pasemeco-project.
16 sep. 2019
Palliatieve zorg kun je leren
Van zorgverleners - inclusief artsen - wordt verwacht dat zij palliatieve zorg kunnen verlenen. Hiervoor is goed onderwijs essentieel. Pasemeco ondersteunt onderwijsprofessionals bij het integreren van palliatieve zorg in de Nederlandse geneeskunde curricula. Via onder meer de Pasemeco toolbox en docentenworkshops, zoals in oktober 2019 bij het O2PZ symposium.
8 jul. 2019
Toolbox onderwijsmiddelen in gebruik
Zorg verlenen aan patiënten die niet meer beter worden hoort óók bij het arts-zijn. Maar hoe leren aankomend artsen dit in hun al overvolle curricula? Het Pasemeco team presenteert met trots de bèta-versie van de toolbox die onderwijsprofessionals ondersteunt bij het voorbereiden van aankomend artsen op taken en verantwoordelijkheden in palliatieve zorg.
1 jul. 2019
Inschrijving O2PZ-symposium geopend
Het O²PZ symposium 'Palliatieve zorg kun je leren' van 1 oktober 2019 staat in het teken van integratie van palliatieve zorg in de leerpraktijk en het curriculum. Pasemeco verzorgt er een van de workshops.
20 jun. 2019
In gesprek over laatste levensfase
Reactie vanuit Pasemeco projectgroep op het interview met minister De Jonge (volksgezondheid) in Trouw bij de start van een voorlichtingscampagne rond ‘praten over het levenseinde’.
17 apr. 2019
'Wat als we mensen niet meer beter kunnen maken?'
Video-interview met geneeskundestudente Huriye Yaldiz, tevens lid van de Pasemeco klankbordgroep.
12 mrt. 2019
Kennisclip palliatieve zorg voor studenten geneeskunde
Een geanimeerde kennisclip over palliatieve zorg: één van de onderwijsmaterialen die Pasemeco ontwikkelt voor studenten geneeskunde. Het is onderdeel van een multifunctioneel inzetbare toolbox. Deze toolbox, die de projectgroep Pasemeco samen met en voor de Nederlandse geneeskunde faculteiten realiseert, is volledig gericht op palliatieve zorg.
12 feb. 2019
Onderzoek als basis voor pz-onderwijs
Interview met promovenda Jolien Pieters, over onder meer het Delphi-onderzoek over wat - op het vlak van palliatieve zorg - van belang is in de basisopleiding voor artsen.
12 jan. 2019
"Laten we nu doorpakken"
In Medisch Contact (11 januari 2019) schreef specialist ouderengeneeskunde en filosoof Bert Keizer een scherpe column over de status van palliatieve zorg. Marieke van den Beuken - van Elverdingen, hoogleraar Palliatieve Geneeskunde en projectlid van Pasemeco, reageert.
14 dec. 2018
‘Niet behandelen’ in laatste levensfase vereist juist méér van arts
Patiënten in hun laatste levensfase ontvangen te veel en overbodige medische behandelingen, schreef De Volkskrant deze week naar aanleiding van onderzoek. Artsen zijn, in het kort, te veel gericht op genezing. Maar 'goed sterven' en een goede begeleiding door een arts begint bij goed onderwijs.
19 nov. 2018
Waardevolle congresbijdragen NVMO 2018
Pasemeco leverde medio november 2018 waardevolle bijdragen aan het congres van de NVMO. Een van die bijdragen betrof het patiëntenperspectief in medisch onderwijs over palliatieve zorg.
9 nov. 2018
"Unieke samenwerking tussen professionals in palliatieve zorg en onderwijskundigen."
“Het is uniek dat we met de professionals samenwerken en vragen wat een afgestudeerde basisarts (op het vlak van palliatieve zorg – red) moet kunnen aan het eind van de opleiding.” Diana Dolmans is lid van de Pasemeo projectgroep en hoogleraar innovatieve leeromgevingen aan de Universiteit Maastricht. Hier vertelt ze hoe het Pasemeco project onderwijsmaterialen ontwikkelt voor de Nederlandse geneeskundeopleidingen, samen met medisch professionals, onderwijskundigen, patiënten, en studenten.
25 sep. 2018
Onderzoek: 'Stervenszorg onderbelicht in medische opleiding'
Goede stervenszorg is onderbelicht in medische opleiding, stellen onderzoekers van de Leyden Academy on Vitality and Ageing in hun artikel 'End-of-life care in the Dutch medical curricula'. “We zijn erg blij met dit onderzoek, en met de aanbeveling om palliatieve zorg een steviger plek te geven in het Raamplan Artsenopleidingen,” stelt hoogleraar palliatieve zorg Marieke van den Beuken-van Everdingen.
5 sep. 2018
"Ik ben John Ramaekers die kanker heeft en niet de kanker die in John Ramaekers zit."
Video-interview met John Ramaekers, die vanaf het begin een betrokken en enthousiast patiëntvertegenwoordiger is bij het Pasemeco-project.
9 jul. 2018
Projectresultaat: EPA-lijst vastgesteld
Dit voorjaar is de EPA-lijst palliatieve zorg voor basisartsen vastgesteld. Deze lijst omschrijft activiteiten en deeltaken die van basisartsen mogen worden verwacht als het gaat om palliatieve zorg. Een belangrijke projectmijlpaal voor Pasemeco en een fundament voor onderwijs in palliatieve zorg.
22 jun. 2018
Pasemeco bijdragen NVMO-congres 2018
In november 2018 levert Pasemeco vanuit verschillende insteken een bijdrage aan het NVMO-congres.
24 mei 2018
Preconference workshop NVMO-congres 2018
In november 2018 verzorgt Pasemeco een workshop bij het jaarlijkse congres van de Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs (NVMO) in Egmond aan Zee.
16 apr. 2018
Benoeming Marieke van den Beuken
Eind 2017 is Marieke van den Beuken-van Everdingen benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Palliatieve Geneeskunde' in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van Maastricht University.
19 dec. 2017
Klankbordgroepbijeenkomst
Op 31 oktober 2017 is de Pasemeco klankbordgroep weer bij elkaar geweest.
19 dec. 2017
Pasemeco op de 1e Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve zorg
Op donderdag 30 november en vrijdag 1 december 2017 heeft Pasemeco met een workshop en een posterpresentatie deelgenomen aan het NVWPZ te Amsterdam.
19 dec. 2017
Pasemeco op het NVMO congres
Pasemeco was met drie activiteiten aanwezig op het jaarlijkse congres van de Nederlandse Vereniging van Medisch Onderwijs
2 okt. 2017
Pasemeco presenteert zich op het projectleidersoverleg van Palliantie
Het ZonMW palliantie programma organiseert twee keer per jaar een projectleidersoverleg. Deze keer heeft Pasemeco zichzelf kunnen presenteren en heeft Pasemeco het programma mede vormgegeven.
28 sep. 2017
Bijzonder praktijk hoogleraar Palliatieve Geneeskunde aan het MUMC+
Marieke van den Beuken sinds 1 augustus 2017 aangesteld als bijzonder praktijk hoogleraar Palliatieve Geneeskunde aan het MUMC+.
1 feb. 2017
Eerste pilotstudie afgerond
Promovendus Jolien Pieters heeft de gegevensverzameling afgerond van haar eerste pilot studie ‘Palliatieve zorg in de geneeskunde opleiding: Wat is de kennis en het vertrouwen van geneeskundestudenten met betrekking tot palliatieve zorg in de laatste fase van hun opleiding?’